2013. július 2., kedd

Pünkösdi hosszú hétvége Észak-Görögországban (Platamonas-Nei Pori, Meteórák, Olympos)

...Pünkösdi lett, bár nem annak indult: április utolsó hétvégéjére sikerült jó áron repjegyekhez jutnom Thessalonikibe. A terv az volt, hogy egy remélhetőleg kellemes időjárású időszakban megnézzük a hozzánk legközelebb eső szárazföldi részekből azt, ami igazán érdekel minket: a Meteórákat, valamint a misztikus Olympos hegységet.
Ám a Wizz Air másképp gondolta: módosította a menetrendjét, mely jelentősen rosszabb volt a számunkra, ezért azt nem fogadtam el, hanem áthelyeztettük e május közepi időpontra.

Ennél jobban ez a módosítás nem is sikerülhetett volna, hiszen egy teljesen nyárias, sőt, kifejezetten kánikulai hétvégét csíptünk így el: a tenger simán fürödhető volt, az esték langyosak, az ég kék és abszolút derült volt, a hőmérséklet napközben meghaladta a 30 fokot is.

Ennek ellenére a kirándulási terv nem változott, ezért választottuk központnak végül Platamonast.
 

Tudtam, h alapvetően turistás helyről van szó, de azt gondoltam, h azért májusban talán mégsem annyira; és legalább egy egykoron is már létező falu adta az 'alapot' a mai turistavároskának, szemben mondjuk Nei Porival, ami kifejezetten nekünk, 'megszállóknak' készült. E különbség minden porcikáján érződik is a két helynek: míg Platamonasban van valami hagyományos 'élet', Nei Poriba láthatóan dolgozni járnak csak az emberek (mármint a helyiek). Nem beszélve a kisváros állapotáról...mintha vmikor a hatvanas-hetvenes években rajzasztalon kitalálták volna a telepet, hogy majd lesznek széles sugárutak, a házak alatt árkádok, magas kandeláberek, na és fényes parti sétány, majd nagy dérrel-dúrral az építkezés is elindult, de aztán valahol a 2/3-án elfogyott volna a pénz és a lendület...így maradt sok-sok foghíj a közművesített utak között, lelakatolt épületek (persze lehetséges, h később majd még kinyitnak, ezt nem tudom), gaz, elhanyagoltság (pontosabban talán gazdátlanság), szemét és hangulattalanság mindenütt. Mutatnék alátámasztásul fényképeket is, de annyira nem volt érdekes a hely, hogy itthon vettem észre, egyetlen képet sem készítettem itt...

Szóval, számunkra nem volt hívogató egy cseppet sem, sajnos. Azonban azt is meg kell jegyeznem, hogy a tengerpart itt, Nei Poriban a legszebb a környéken-nyilván nem véletlen, hogy éppen ide tervezték ezt az üdülőtelepet. Homokos, kristálytiszta, végtelen hosszú...igazán szép, ráadásul a mellette húzódó sétányon még csak imitt-amott lehet felfedezni a fentebb leírtakat.

Platamonast, és a tőle északra lévő falucskákat (pl. Panteleimonas, Leptokarya) pedig (ha mindenképpen kötnöm kéne valamihez, akkor) a Velencei tó környéki helyekhez, Gárdonyhoz, Agárdhoz tudnám hasonlítani. Láthatóan a turizmusból élnek (bár irtó sok volt errefelé is a bezárt hotel), ám mégsem figyelnek úgy oda a részletekre, ahogy azt az ember elvárná. Vagyis, cseppet sem elvárás ez, inkább csak gondolná az ember, a Görögországban eddig gyűjtött tapasztalatai alapján (hogy egy példát is mondjak: érthetetlen, hogy a településen egykor keresztülmenő, rég felhagyott vasút pályáján miért kell a szemétnek és a gaznak annyira feltornyosulnia...mindez gyakorlatilag egy utcára a tengertől, a sétáló övezettől).


A negatívságok után azért forduljunk a kellemes tapasztalatok felé, hiszen azért abból volt a több. A sokkal több. :) Például, hogy legalábbis most, májusban abszolút el tudtam úgymond hinni, hogy Görögországban vagyok (értsd: nem mondjuk Jesoloban) itt, az Olymposi riviéra déli végein is. Érződött valamicske (nem is kevés) abból az általunk annyira kedvelt görögös hangulatból, már csak azért is, mert a vendégek zöme is helyi volt. De ők voltak aztán szép számmal: szombat este a sétányon a hangulat (és a népek nagysága) már-már egy júliusi plakiasi (Kréta) estét idézett, és jóval többen voltunk, mint tavaly május legeslegvégén Lefkadán (aminek Nidrijéhez hasonlított úgy kinézetre a platamonasi sétánysor egyébként).
De persze azért még abszolút elviselhető volt a 'tömeg', ráadásul valóban hozzátettek most a hely szelleméhez.
A vendéglátás, a kedvesség pedig pontosan ugyanolyan volt, mint bárhol másutt Görögországban-őszintének látszó, magától értetődő, szívet melengető.
És még valami: igen szép hátteret ad ennek a résznek a mögöttük tornyosuló nagy hegy, a tengerparton mért 30 fok feletti hőmérséklet ellenére még ekkor hósipkás csúcsaival. :)
 

A Meteórákhoz egy jó kétórás út után értünk el a főhadiszállástól, mely útnak voltak nagyon szép, és elég unalmas részei is. Ahogy indulás után délnek vettük az irányt Larissa felé, mindjárt csodálatos vidéken vezetett át az út, a Tempi völgy mellett, illetőleg esetenként benne a völgyben magában autózunk, hatalmas, zöld és sziklás hegyek között. Ezt elhagyva picit kisimul a táj, a növényzet is ritkulni kezd, már nem fák, csak bokrok uralják a tájat és a sziklahegyeket, dombokat. Larissan áthajtva aztán hamarosan a távolban feltűnnek a Kalampaka feletti sziklacsúcsok, jelezve, hogy jó úton, a megfelelő irányba haladunk.

Elérve e települést, utána már csak egy kis hegymászás (széles, jó minőségű úton egyébként), és feltűnik az első kolostor, és szépen lassan a többi is. Őszintén szólva, picit tartottunk attól, hogy túl nagy lesz bennünk az elvárás a képek és olvasmányok alapján és majd picit úgy járunk, mint tavaly nyáron Karpathos-szal, ami nem is tudta úgy igazán elvenni az eszünket.
No, nem jártunk úgy. :)

Egészen hihetetlen szépségű a táj, már eleve, mindenféle csúcsokra épített kolostorok nélkül is, lenyűgözőek a sziklacsúcsok és ormok, alattuk és körbe-körbe mindenfelé a friss, üdezöld természettel. A vallási építmények pedig afféle koronaként hatnak, még döbbenetesebbé téve az élményt, főként ha belegondolunk, hogyan, mikor, kik voltak képesek e csodák megépítésére.


Az olymposi túra Litochoroval indult. Nos, ez a kis település már nem hasonlítható össze a partmenti üdülőkkel, bár szemmel sem kevésbé szorítkozik a turistákra. Nem meglepő ez, igen szép fekvéssel rendelkezik, és barátságos a miliő is. Újra hasonlítgatok: a krétai Spilli jutott eszembe, persze a források nélkül. :)


Vicces élmény is ért itt minket: ugyan kora délután volt, de egyik vendéglátóipari egységben talán esküvő lehetett, de mindenképpen nagyon ünnepeltek valamit. Szabályosan folyt az utcán is a zene és a tánc, turistákat fogdostak be a körbe, nagyon jó hangulatban telt a városka délutánja.:)

Az Olympos pedig akkor is csodás hely volna, ha nem volnának a görög mitológiai 'előzmények': rendkívül vadregényes, nagyon-nagyon zöld, meredélyek és horhosok tarkítják, nagyon változatos is a táj, nem beszélve a hegycsúcsok havas lejtőiről. De mindenképpen ad a területnek egy további, érdekes ízt, egy speciális hangulatot, belső érzést, hogy az ember elképzeli, h ott, fent, akárki akármit is mond, csak ott iszogathatják (vagy iszogathatták) a nektárt az istenek. :)


Pár fontos és kevésbé fontos információ:

Repülés tehát oda-vissza Wizz Air-rel, az retúrár 5000 forint (pontosabban pont) volt, hála az eredetileg áprilisi időpontnak. 

Autóbérlés a Poseidon rent a car-tól 60 euró a 3 napra, teljes, nullázó biztosítással. 

Szállás a booking.com-ról, Magdalene apartman, Platamonas, 36 euró a 3 napra. Ennek a baráti árnak oka az lehetett a szezonelőn kívül az is, hogy még nem volt számottevő értékelés a helyről. Így persze volt a dologban egy kis sötétbe ugrás, de szerencsére puha volt a padló a sötétség túloldalán: hiszen rendkívül barátságosas és segítőkészek voltak a házigazdák, a hely pedig egy klasszik görög apartman volt, kitchenettel (melynek felszerelése is szokásos görögországi természetesen: van minden, de mindenből kevés..:) ), terasszal, klímával...és a tisztaság is teljesen rendben volt. Talán picit szerencsés, de jó választás volt.

Ajánlom megkóstolásra a frozen yogurt-ot , isteni édesség, és még egészséges is. :)
Aki tényleg 'görögül' szeretné enni a gyrost, az bizony ezt jelezze, mert szó nélkül csapják teli mustárral és ketchuppal, és hagyják belőle ki a tzatzikit. vacsora után errefelé sem jár ajándék-mivel ugyanígy volt Lefkadán is, azt gondolom ez csak dél-görögországi szokás lehet.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése