2019. szeptember 19., csütörtök

Skyros guide 1. (utazási és sziget információk, Chóra - a főváros, Linariá - a kikötő, és környékük; az skyrosi pónilovakrul)

(a poszt megjelenési dátuma csalós; az utazás 2018 júliusában volt) 

Kezdjük az alapokkal. Skyros a Szporád szigetcsoport legdélebbi szigete. És messze a legismeretlenebb is, legalábbis úgy másfél évtizede. Addig egyformán voltak ismeretlenek.
Azóta a többi már szinte Santorini-szinten vált látogatottá. Történt ugyanis akkor egy filmforgatás az északi szporádokon, és a Mamma Mia!-láz beszippantotta Skopelost és Skiathost. Skyrosra nem jutottak el a filmesek, így a sziget maradt csöndes és békés. És elég szegény. Például rendes főutak is vannak egyelőre burkolat nélkül (bár ettől még hatvannal is simán lehet rajtuk menni).


Hogy juss oda?

Repülővel Athénból repüli az Aegean/Olympic. Nagyon olcsón, sokszor van 19 eurós jegy, ezen a vonalon mindez feladott poggyásszal értendő. Athénig pedig már három társaság közül is választhatunk. 2018-ban nagyon jó volt a csatlakozás is, odaúton bő két óra, vissza öt óra layoverrel.


Én ugyan nem vállalnám be, de messze nem lehetetlen saját autóval sem. Lévén a komp az eviai Kymi kikötőjéből indul, egy óra se kell, hogy Skyrosra érjen. Evia pedig ugye híddal van összekötve a szárazfölddel, így extra kompozás nélkül is elérhető. 

Hol szállj meg?

Skyros tehát nem turistaparadicsom. Már abban az értelemben, hogy szándékosan nem csinálnak a helyiek Zakinthost vagy - hogy a fenti és közelebbi példánál maradjak - Skiathost és Skopelost az otthonukból. Korlátozzák a turisták számát, így a szállásokét is. Ennek megvan az ára. Szó szerint; nagyon nem olcsók görög szinten. Igaz, azt hiszem igényesebbek is, mint a görög sztenderd.
Mivel nagy távolságok nincsenek, ne befolyásoljon, hol fekszik a szállás, ha szimpatikus egy hely, foglald le bátran. 
Én airbnb-n foglaltam ezt az apartmant, hatvan euró volt éjszakánként. Két főre nyolcvan felett lett volna, négyre száztíz...Így. Tény, kívül-belül igen szép, jól felszerelt és tágas volt, tök új volt az egész, csodás kilátással, bár elsőre meglepő volt, mennyire meredek (részben föld)út vezet oda. 
szállásból kilátás
Ha újra mennék, én Lináriában laknék; ide érkezik a komp egyébként. Nagyon hangulatos, meglepően ápolt, kedves kis hely. Ráadásul a sziget talán legszebb részén fekszik, de erről majd később bővebben.

Hogyan közlekedj a szigeten?

Van Ktel busz, de turista szempontból majdnem minek: a főváros és Linariá között jár csak, közben érinti még a két legnagyobb, legorganizáltabb strandot, de a legtöbb helyre autó kell.
Bérautós cégekből sincs szatyornyi. Három van: a Skyros rent a car, az Anameos és a Martina's. Meg talán az Europcarnak van egy lerakata.
A legnagyobb autó a Fiat Punto-Suzuki Swift méret, ezeket már úgy hirdetik, hogy négy főre, négy bőrönddel megfelelő. Ezt a bepakolást azért végignézném. :)
Egy napra, mérettől és a bérlés hosszától függően 40-45 eur per nap, ami nem olcsó, de ez még a kisebb gond. A nagyobb, hogy csak "kötelező" biztosítás van rajtuk, semmi más. Még az is további 4-5 euró per nap, ha akarod, hogy legyen 5-800 eurós önrészt tartalmazó 'casco' a kocsin; az alaphelyzet az, ha kárt csinálsz, kifizeted, ha nem te vagy a hibás, akkor semmi gond. Mikor ezen értetlenkedtem, levelezőpartnerem megnyugtatott: "..but dont worry, what happens, this will be your holiday, everything will be always ok.." Így. :) (azért én kötöttem külön egy nulla önrészes biztosítást az icarhireinsurance-nél, just in any case).


Fontos viszont, hogy fenti policy ellenére sem zárolnak semmit, így legalább kényelmesnek kényelmes a bérlés.
Egyébként: a sziget méretei miatt a motor is jó megoldás lehet. És: a burkolatlan utak miatt nem elvetendő gondolat négykerekes járgányt bérelni (ami itt kivétel nélkül Suzuki Jimny), bár sima kocsival is tényleg simán járható szinte mind.

Minek utazz oda?

...Merülhet fel a kérdés a fentiek alapján, még ha a szöveg közé becsapott fotókkal igyekeztem is menet közben ezt 'magyarázni'; bár a kétkedőket már valszeg elvesztettük. :)
Mindenesetre: a sokkolóan szép strandokért. A csodás túrautakért (méghozzá jól jelzett, jól térképezett, különböző nehézségű sétautak ezek a részleteket lásd például itt; de egyikről-másikról én is írok, ahol majd jelzem persze, hogy hányas számú is, amin éppen járok). A sziget egészen 'éles' kétarcúságáért, már ami a természeti 'helyzetét' illeti. A színekért és illatokért. Ahogy a reptéren mondta egy visszajáró (mikor láthatóan értékeltem a repteret már önmagában is, a baggage reclaim-et pedig különösen): Skyros olyan, mint Kréta volt a hetvenes években. Talán ez túlzás, de érteni vélem, mire gondolt. És akkor jöjjenek a részletek. Mindenekelőtt egy térkép, amin látható mindaz, ami majd a három posztban szerepelni fog.

nemzetközi repülőtér, felvételi épület; egyébként jelenleg is elsősorban katonai célú a történet, így kerítésekkel, őrökkel van körbevéve a környék, kilométerekkel korábban is már
'A' csomagátvevő
Kulturális látnivaló kevés van a szigeten, eleve érdemleges településből is csak kettő; viszont azok szépek. A nyugati parti Linariá a kisebb; ez a sziget kikötője, mint utaltam rá az előbb. Szépen (útikönyvi megfogalmazásban: 'amfiteátrumszerűen') ölelik körbe az épületek a természetes öblöt, ahol ma a kikötő van. Kiklád hangulatú házak, sok virág, meglepő rend és sok kiülős hely van. Sőt, még városi ingyen wi-fi is rendelkezésre áll! :)
 

Strand konkrétan Linaríában nincs, de persze a közelben annál inkább találsz. Legközelebb Acheroúnes van, tényleg a városka szélén szinte. Organizált beach, kávézókkal miegymásokkal, és sárga homokos. Nagyon szép környezetben fekszik, magas hegyek határolják, a látóhatár felé előtűnik Valaxa szigete is...Impresszív, na. 


Chóra, a sziget fővárosa pedig kinézetre és elhelyezkedésre is igazán 'Chóra'.  Nézd csak:


Hozzáteszem, élőben még sokkolóbb. 'Belülről' is abszolút kiklád hangulatot áraszt a méretes hegyfokra felfutó város, fehér kockaházaival, keskeny sikátoraival, a sok-sok, falakat befutó virággal.


A város tetején egy bizánci (bár velencei 'beütésekkel is rendelkező) vár trónol méltóságteljesen; 2018 nyarán éppen nem volt látogatható, pontosan csak részeiben és kívülről. Ennek oka a 2001-es földrengés, mely igen komoly károkat okozott az építményben. Ami megnézhető közelebbről, az a már nagyobb részt helyreállított, és teljes egészében a várfalon belül fekvő, a 13. század közepén épített Ag. Georgios monostor (a főtemplom azonban csak 17. századi). 
...És ahogy nagyon adta a látvány Chórára lentről, úgy innen fentről, a várból-monostorból is lenyűgöző kilátást fogsz kapni.


Már feltűnt egy-két fotón az eddigiekben is Chóra strandja. Amely nem kicsi, viszont nagy. És nem egy (bár egybeérnek), hanem kettő: Magazia és Molos. És popular is, sok-sok napernyő, sok-sok azt ellátó egység (itt is fogyasztásért cserébe járnak a dolgok egyébként). A víz gyönyörű, a kilátás Chórára káprázatos, legyen akár hétrét napsütés akár felhősebb periód. Ahhoz képest, hogy ilyen ergya nagy placc, kifejezetten rendben van. Igaz, annyira túlságosan sok időt nem töltöttem itt, mivel inkább csak étkezés tárgyban jöttem ide. Simán lehet, hogy egy augusztusi hétvégén annyira már nem adja.


Még egy strand, mivel még ez is sorolható a fővárosi beachek közé. Gyrismata a neve, és amúgy a fényképeken látható állapot ellenére messze nem kihalt. Csak valamiért többnyire a strand felett futó út túloldalán voltak a népek, a jó sok vendéglátóipari egységben hűsölve. Jó, a 'népek' azért túlzás, Magazián és Molósban jóval többen voltak, de nem is átlag chiosi az állapot.



Ha megnézed alaposabban egyik-másik fenti fotót, a végeken látszik egy szélmalom. Ami közelről egy taverna. Őrült hangulatos a cucc elsőre, csak úgy a homokban, a sziget nyugati nyúlványán... Viszont a hely szar. Mocsok drága, érthetetlenül drága, lassú a kiszolgálás (annyira, hogy fel is álltam és ott hagytam a helyet inkább)...Kár érte.
Mellette találod az Ag. Nikolaos sziklatemplomot, ami tulképp egy homokkő barlang (meg még egy-két kis kápolna mellette); na ez viszont görögösebb nem is lehetne. Ami miatt még érdemes kisétálni ide, az a kilátás. Észak felé, Gyrismata irányába, és nyugatra, Molosnak is lenyűgöző a partmente és a távoli hegyek illetve a főváros alkotta természetes 'képkeret'.



A fent kitárgyalt két település minden szempontból 'központi kérdés' a szigeten. Egyrészt, az egyik a főváros a másik a kikötő ugye. Másrészt, mert - kis túlzással - nincs is több. Harmadrészt, mert jó közelítéssel itt, e két várost összekötő egyenes mentén (igazából: Linariá és Achili között), a sziget 'nyakán' és legkeskenyebb (mindössze bő három km széles) részén van egy eléggé jelentős váltás, már ami Skyros felszínét jelenti. E vonaltól északra többnyire zöld, sok helyen kifejezetten (elsősorban görög fenyőkből álló) erdős, tényleg igazi észak-görög a táj, ahogy az egy szporád szigethez illik.



Hanem e vonaltól délre varázsütésre elkikládosodik minden; a szikla lesz az úr, a növényzet maximum bokrosokra redukálódik - vagy akár teljesen el is tűnik. A déli rész gyakorlatilag lakatlan volt mindig is, ma sincs ez másképp: mezőgazdasági területek (persze csakis állattartás), ma egy katonai központ (annak, hogy fut délen egy darab burkolt út, kizárólag ennek köszönhető; mikor, úgy tíz éve, először merült fel bennem egy skyrosi nyár, még nyomokban sem volt meg)...és ennyi. Illetve turistaszempontból: pár db strand, melyek alig látogatottak, viszont szépségesek, és túraútvonalak, melyek szintén azok.


Jönnek is majd ezek, már a második posztban, ám előbb megemlékezek még Skyros legegyedibb élőlényéről. Egykor ennek a bizonyos déli állattenyésztésnek központi 'alakja' volt a skyrosi póni. Lakhelye pont ezek a kopár, sivár, telente bizony igen kemény, szeles vidék volt. Teljesen háziasítani nem is sikerült, viszonylag vadak maradtak (erről egyébként volt módom nekem is megbizonyosodni: egyik helyen, az út mentén - az úton voltak ketten, csendesen legelésztek és csekkolták a turistákat. Gondoltam odamegyek haverkodni, és működött is a dolog, egy darabig; egyszer csak az egyikük fogta magát, és az orrával egy határozottan érezhetőt lökött a mellkasomon. :D Az ismerkedés ezzel véget ért sajnabajna. :)
A motorizációval borzasztóan megcsappant a számuk, ami nem is lett volna baj, ha ez a csökkenés nem a görögök állatokkal szembeni borzasztó szigorával és kíméletlenségével megy végbe: miután már nem voltak hasznosak az állatok, visszazavarták őket oda, ahonnan pár évszázaddal korábban elhozták: Dél-Skyros sziklasivatagjába - csak éppen ezek az állatok már nem tudtak ott megélni, éhen haltak, megfagytak, elhullottak...
...Mindez az utolsó percig tartott: ma már újra nő a számuk, gyakorlatilag kizárólag ember általi tartásban, vadlovat látni szinte kizárt dolog.

ő volt a 'csalós' lovacska :)

És akkor a második rész a déli, kikládos oldallal és a bejárt turistautakkal itt.
A harmadik rész az északi résszel pedig itt.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése