2019. szeptember 19., csütörtök

Skyros guide 3. (a sziget északi része)


Északon teszek egy kört ebben a posztban, mondjuk Chórától Linairáig, és érintek majd minden lényegest. Előbb az észak-keleti oldal. Szerintem a legkevésbé érdekes része a szigetnek az ez. Van egy két strand, sőt arcehológiai szájt is, és én ide rakom a tájolásilag pont északra néző repteret is Ugyanis aztán e létesítménytől nyugatra már igazán szépséges lesz a táj, csoda partokkal sorozatban.

Kareflou strandja határeset 4x4-szükségileg, bár végül is a Swift szépen abszolválta (legalábbis így emlékszem :) ).  Az út szép; néhol egyértelműen a görög fenyők a janik, sok helyütt ennél cizelláltabb a (táj)kép, a leanderekkel, a sokárnyalatosan zöld és sárga bokrosokkal, az olivafákkal.


Palamari - a homokos, telente talán folyómederként funkcionáló strandja mellett - az ásatásáról ismert. Viszont nem (görög) ókori, hanem jóval régebbi annál, a korai és középső rézkorszakban egykor itt álló erődítmény-város romjait találták meg. A feltárt település-szerkezet alapján szíriai és palesztin hatásra gyanakodnak, mely Kr.e 2300 körül jelent meg ezen a vidéken. Szerintem mindenképpen érdemes lehet a látogatásra, utána pedig lehet csobbanni jól. 


Theotokos beach a reptér közvetlen közelében van, attól picivel nyugatra - ezzel át is érek az észak-nyugati oldalra. Ez a strand már a többi, észak-nyugati stranddal van 'láncban', így hiába a reptér mellett van, az oda vezető útról nem lehet megközelíteni.
Ez egyben azt is jelenti, hogy szigorúan földutazásos a beach. Ezalatt egy rendes, kétsávos szélességű, minden bizonnyal a forgalom mellett gépi erővel is (nagyrészt) simára göngyölt felületet kell érteni. Kb. olyan, mint rendes útépítésnél a 'sima tükör', csak itt ennél abbamaradt a fejlesztés. :)
Van itt egy térkép:


Jó nagy a felbontása, úgyhogy jól használható. Viszonylag pontos is (ugye a bordó szín mutatja a burkolt utakat), de nem teljesen azért: 2018 nyarán észak-nyugaton, a reptér nyugati oldalán, a Frokala-Theotokos út végig föld volt, miközben Atsitsa és Pefkos között burkolt az út.
Theotokosig egészen nem is lehet elmenni személyautóval, az ettől picit délebbre fekvő Ag. Petrosig csak, vagy alig tovább. Viszont a kis séta nagyon ott van, tök zöld a táj, de eleve a talaj is kisezer árnyalatban játszik, a világos szürkétől a sötét bordóig.
Ez az út:



Ez Theotokos. Picike, mint írtam elzárt, nyugodt, szépséges kis strand.



Ez pedig Ag. Petros. Méretes, látogatott (bár nem organizált) strand, nálam a környezet szebb, mint maga a bícs.


Most jön Skyros számra legszebb partszakasza, Agalipa. Ami igazából kettő: egy picit nagyobb (Macro-) és egy kifejezetten kicsike (meglepetés: Micro-). Nos, ezekhez a Frokala-Theotokos/Ag.Petros földúttól csakis gyalogosan lehet eljutni. Oké, az elején még traktorral működne, aztán már azzal sem, keskeny ösvényeken vezet az út. Sőt, a kisebbikhez a végén már a falakhoz erősített köteleket is igénybe vehetsz a lejutáshoz. De megéri....


Onnan tudod, hogy Macro Agalipához közelítesz, hogy egy zantés hajóroncs van évtizedek óta a föveny közepén, mely már egész távolról, az öböl mögötti bércről is látszik  (amúgy milyen érdekes szerintem: míg Zakinthos fő turista attrakciót épített egy ilyen köré, addig tegye fel a kezét, aki hallott ugyanerről Skyros-szal kapcsolatban...).
Mindenesetre fantasztikus strand ez,  akárki meglássa.


Kyra Panagía (vagy: Kalogria beach) igazából kevésbé impresszív, mint az előbbi három-négy, legalábbis én jobban kedvelem ezeket az elhagyott, kisebb öblös helyeket. A strand déli végében (sőt; igazából pár száz méterre attól) áll a partszakasznak nevet adó kis kápolna. 


Teljesen organizált a hosszú, homokos strand (és ez a napernyős rész itt kifejezetten zsúfolt is), ami azt is jelenti, hogy itt taverna is üzemel, ez pedig igencsak hasznosnak bizonyult a számomra: rendre úgy esett, hogy délután volt, mikor erre jártam, így mint egy oázisba 'vetettem be magam' vételezni egy kis ételt-italt, mielőtt folytattam volna az utam vagy északra, vagy, mint most a beszámolóban, délnek, át a továbbra is a nagyon színes, nagyon szporád vidéken...


Atsitsa gyakorlatilag település az eddig ecsetelt partokhoz képest. Van pár házikó és porta, pár szálláshely, és ha van szálláshely, akkor azokhoz dukál egy-két taverna is természetesen. A táj varázslatos, buja zöld mindenütt, a víz sokkoló...igaz, talán kevésbé fürödhető úgy igazán, hiszen sok a sziklás rész, a klasszikus föveny egészen picike csak, talán Micro Agalipa kisebb nála mindössze.



Alig pár száz méterre a 'hivatalos' Atsitsától van még egy kis szépséges öböl, aminek nem tudtam megtalálni a nevét. Pedig 'működő' hely, vadkempingezők is használják a strandot, ami tulajdonképpen egy folyónak a torkolata, mely persze nyáron nem képes elérni a tengert. Ide nem mentem le, mert az út nem tűnt bizalomgerjesztőnek annak ellenére sem, hogy egyébként láttam, hogy álltak bent, a part mögött hamarosan kezdődő erdő szélén autók. Óvatos duhaj kezdek lenni, úgy hiszem.


Ha tovább haladsz déli irányba, lassan és egy időre a görög fenyő erdőket és ligeteket magad mögött hagyod, de a zöldet még jó darabig nem. Sőt, még a fenyők is maradnak és beborítják a hegyoldalakat,  de kifejezetten alacsonyak, egy-két méter magasak mindössze. Én azt hiszem ennek itt is egy korábbi tűz lehet az oka, csak már javában under progress a természet megújulása (de őszintén szólva nem tudtam erről igazán megbizonyosodni, tényleg csak feltevés ez).  


Ilyen környezetben jutsz el egy újabb viszonylag hosszú, és (részeiben) organizált strandhoz, Ag. Fokashoz. Vagy Diaporihoz. Kinek hogy tetszik jobban. :)


Pefkosban kikötő is üzemel, miközben települést csak kólával és összehúzott szemmel tudsz felfedezni itt. Akárhogy is, a kikötőnél van taverna is, sőt, a strand sarkában is van egy kis kantin. 
Pefkos szintén harcban van a legszebb, leghangulatosabb beach címért Skyroson. Homokos föveny, a szokásos színjátszós, kristálytiszta víz, nyugodt öböl, idilli környezet jellemzi. Meg ez a ki tudja, mikor, ki tudja, mi a viharért épített, a kilátás rontásán túl kevés gyakorlati haszonnal járó épület..


Feltétlenül szót szeretnék még ejteni a Pefkos feletti Ag. Pantelimonas 'eklézsiáról', amit közvetlenül a főút mellett találsz. Egy picike kápolna, mellette kis kilátószerű cucc, mindez határozottan nem véletlenül. Egészen szenzációs innen a táj ameddig csak a szem ellát. Lent Pefkos és egyáltalán, a sziget szabdalt partvonala. Dél felé a jól elkülönülő 'vágás', ahol Zöldskyros Kopárskyrossá válik. Nyugatra és északra pedig az itt még végtelennek tűnő erdős vidék, az azok fölé itt-ott kikukkantó, már kopárabb hegycsúcsokkal.


Vége. Már csak a szokásos szubjektív 'osztályozás' maradt.
Különleges sziget ez. Ha megszeretném mutatni valakinek mindazt, amiért én egyszer megszerettem Görögországot, olyasvalakinek, aki nem ismeri e földet, Skyros kiváló választás lehetne erre. Kompakt, mind 'felépítésre', mind kulturálisan változatos, hiszen a sűrű erdőktől a brutális kopárságig minden van egyrészt, és a sokosztatú görög kultúrából több is jelen van kis területe ellenére, másrészt.
Kicsit még időutazás jellege is lehet egy skyrosi nyaralásnak - sajnos azonban itt van a problémám is, és nem azzal, hogy e időutazás itt-ott a múltba vezet. Hanem éppen azzal, ami a jövőbe (vagy egy esetleges jövőbe) mutat.


Magyarázom: 1996-ban voltam először az országban, és jó sokáig nem vettem észre változást hangulatilag bárhol is voltam épp. Pár éve viszont mintha csökkenőben volna a vendégszeretet természetessége, egyre több az olaszosan mogorva, udvariatlan tag, többször lép a stabil és kiszámítható tisztességesség helyére az ügyeskedés és a lehúzásra törekvés. Ilyesmit Skyroson észleltem itt-ott, ebben-abban, ha egyáltalán nem is mindent elárasztó mértékben. De ahhoz elég volt mégis, hogy elvegyent Skyros kétség kívül meglévő meghittségéből és bájából.
Ez persze elsősorban a hozzám hasonló, érzelmileg is bevonódott tagokat zavarhatják inkább. A sziget tényleg nagyon szép, és bátran ajánlom azoknak, akik igazán jó strandokat és/vagy túrautakat keresnek, olcsón szeretnének utazni, és valami 'mást' keresnek itt, Európában.
Annak a törpe kisebbségnek, akikhez én is tartozom, azoknak talán inkább...Chios. ;) (Esetleg Ikaria, vagy Gavdos, vagy az 'eredeti Kréta'...) 

1 megjegyzés: