2019. augusztus 28., szerda

Chios. 3.nap (Trachilia, Avlonia, Limenas Mestón, Didima, Potami, Trachili, Elinda valamint Lithi, Elata, Vessá, Anavatos és Avgonyma)



További chiosi posztok:
1.nap
2.nap
4.nap
5-6.nap
7-8.nap
9-10.nap

Célom ma a nyugati oldal megismerésének elkezdése. Ám reggel előbb még lekanyarodom Mestá előtt két strand csekkolására. Sokáig közös út vezet oda, keményen görögös hegyoldalak között haladok,


majd ketté ágazik az út. A bal oldali vezet Trachiliába, ami tulképp egy egészen picike kis halászkikötő; van pár ház, van pár csónak (hajónak azért nem nevezném őket), és egy tulképp ikerstrand, a kis benyúló félsziget mindkét oldalán van egy-egy picike, kavicsos föveny. Vagy valami hasonló.


A másik beach, Avloniá jóval felkapottabb, napernyőkkel ellátott partszakasz. Azt azért nem állítom, hogy megnyom a tömeg. :) Az igazi chiosi állapotokat találom összességében itt is: aprókavicsos part szépséges színű, nyugodt vízzel.


Strandolás után visszakapaszkodok a Chios-Mestá főútra, hogy egészen Limenás Mestónig hajtsak, ami Mestá tengeri kapcsolata. Olyan is: kikötős; bár meglepően sok kiülős hely van. Viszont ma ennél minden érdekesebbnek és szebbnek ígérkezik, megyek is tovább. Miután az út a kikötő mellett tesz egy hosszú és határozott jobb kanyart, mintha alapvetően változna meg minden. A masztix cserjéket lassan elhagyom, helyüket (már ahol) az illatos, üde zöld görög fenyők veszik át. Már ahol, írom. Egyrészt, mert Chios sok helyütt eleve kopár. Másrészt 2012-ben ezt a szigetet is elérte a tűzvész, melyeknek tökéletes alanya a könnyen lángra kapó mediterrán fenyő. Igaz, hacsaknem túl gyakoriak a tüzek, nagyon komoly sérülés után is képesek regenerálódni - ez egyébként sokfelé tapasztalható is, mikor a törzsön látszik, hogy érte egykor láng, de fent már újra lombosodik. Itt ennek egyelőre nem sok nyoma van, teljesen letarolt sok hegyoldalt a tűz. 


Őszintén szólva, összességében a látványhoz mindez még hozzá is tesz egy jó adag drámaiságot; miközben csodaszépek a hegyek, a völgyek és a szurdokok, és sorban egymás után jönnek nagyon vonzó (és nagyon csöndes) kisebb-nagyobb beachek.  
Például Didíma és Potamí...


...Hogy aztán az út picit bekanyarogjon a sziget belseje felé, elhagyva egy időre a partvonalat. 
A már említett és bejárt három település mellett még egy sor kevésbé ismert, de szintén középkori, részben legalább szép állapotban lévő falu van a szigeten. Ilyen például Elata,


majd Vessá is. Ez utóbbi különösen védett, nagyrészt felújított óvárossal rendelkezik, a főterén-főutcáján a sok eukaliptuszfa alatt kávézók, tavernák is vannak.


Hamarosan ismét a part közelébe érek, ahogy elérem Lithí beachet, ami az első nap látott Komíhoz csatlakozik a népszerű, látogatott, ergo semmi különös partok táborában. Közelről készített fénykép ezért nincs is.



Hanem mellette látok egy kis öblöt, ahová fenyőfák között, sokszínű sziklák alatt és felett vezet egy földút (fenti képen látszik is egy picit). Kiválónak találom arra, hogy el/lefussak oda; ugyan csak másfél km-re saccoljuk a navigációval közösen a hosszát, de nem baj, max. futok pár oda-visszát. Menet közben kiderül, lefelé is, felfelé is vezetnek még utak, így végül összejön a penzum, ami után nagyon jól esik az ejtőzés itt, Lithí-melléken. 



A strandolás után a hegyekbe indulok, egyrészt egy újabb hangulatos kis falvat, Avgónymát felkeresni, másrészt a már kétszáz éve kihalt Anávatost. 
Közben újra és újra megállok, csodálom a tájat, a tengerbe zuhanó, hol kopár, hol zöld hegyoldalakat, és egy félszigetet, melyet sokfelől is látok, rajta egy kémlelő toronnyal. Ilyen sokfelé van egyébként, anno a kalózok figyelésére szolgált, akik errefelé különösen aktívak voltak. 


Ennek a félszigetnek az északi oldalán van Trachilí beach. Nem hosszú a lehajtó a főútról, de személykocsival teljesen végig nem igazán kivitelezhető. De közel lehet jutni. Szépséges, széles, kavicsos strand ez is, ámulok csak a színek összhatásán. És hát szinte szétnyom a tömeg, persze. 



Avgónyma felé, ahogy egyre emelkedik az út, feltűnik egy újabb olyan partszakasz, hogy még: Elinda. El is döntöm, a hegyek után még visszajövök ide, ennél idillibb napzárást nehéz elképzelni. 


Avgónyma is szép, ebben a kora délutáni időpontban persze eléggé csöndes. Az 'óvárosa' nagyrészt felújított, még szállások is vannak errefelé meglepően szép számmal; eléggé igényesek is, méghozzá. Szemmel láthatóan igyekeznek bekapcsolódni a sziget vérkeringésébe turisztikailag is. Ilyen:


Hanem Anávatos... Ahogy feltűnik az oda vezető (egyébként zsák-)útról, az embernek tátva marad a szája. Egy jókora sziklaorom tetején trónol az egykori város. Az 1822-es török ostrom óta lakatlan. Chios sokáig kimaradt a görög függetlenedési harcokból, ám ezidőtájt a szomszédos samosiakkal megerősödve csak nekikezdtek. Borzasztó mészárlás lett a vége sziget szerte, ennek legkomolyabb mementója ez az egykori település. 
Lentről is, belülről is megérintő a látvány, főként ismerve a véres történetét. 
A törökök egyébként végül legyőzték a helyieket, és Chios még majd' egy évszázadra maradt török hódoltság alatt, csak a XX. században csatlakozik majd Görögországhoz.


Ma nem teljesen kihalt a hely mégsem. Legalul, az úthoz legközelebb egy-két portán élnek (úgy tűnik, hogy élnek), a templom is megújult, van egy keramikus-ház és egy taverna is üzemel



Innen aztán visszahajtok a part felé, le egészen Elinda beachre, ott dolgozom fel a mai nap igen színes élményeit, tapasztalásait.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése